Ukraynalıların, Rusların, İsrailli bebek katillerinin sosyal medyası var ama soykırıma uğrayan Filistinlilerin sosyal medyası yok mu? Gazze’de 40’ı aşkın gazetecinin öldürüldüğü haberi nerede? O güzelim bebekleri, çocukları, katledilen insanları neden görmüyoruz? Neden soykırım görselleri filtreleniyor, gölge yasaklanıyor, kelimeler ve hashtagler neden seçilerek gölgeleniyor, hesaplar kilitleniyor, gönderiler siliniyor?
Türkiye’nin ilk sosyal medya kitabı olan Sosyal Medya Savaşları’nı yazarken bu başlığı radikal bulan arkadaşlarım vardı.
Ancak bunu o kadar çok yaşadık ki, hâlâ da yaşamaya devam ediyoruz. Bazen eğlence, bazen bağlantı, bazen propaganda, reklam ve PR araçları olan sosyal medya kanalları aracılığıyla olay ve haberler geniş kitlelere yayılırken; Öte yandan algı oluşturulabilir, daha sonra bu algı yönetilebilir, daha sonra kitleler yönlendirilerek bilinçaltına mesajlar verilebilir. Türkiye’nin ve dünyanın çeşitli kaoslarla altüst olduğu bu döneme sosyal medyanın da damgasını vurduğu aşikar.
Sosyal medya, Arap Baharı, Rusya, Brezilya ve ABD’deki Ferguson olayları gibi sayısız örneğin yanı sıra Seyahat, Berkin Elvan olayları, Kobani eylemleri gibi ülkemizdeki pek çok kitlesel olayın da başrolünde yer aldı. Her ne kadar güvensizlik algısı yaratsa da büyük oranda bilinçaltı koşullandırmalar yaratan sosyal medya, ismi olsun ya da olmasın tüm savaşlarda, çabalarda, algılarda ve kitlesel yönetim gerektiren her türlü eylemde başrol oynuyor. Günümüzün en kullanışlı sosyal medya kanalları şüphesiz Twitter ve Instagram’dır. Gönderici ve alıcı açısından en fazla etkileşimin olduğu bu sosyal medya alanları aynı zamanda insanların bilinçaltına farkında olmadan etki etme özelliğine de sahiptir.
Saçın sarıysa dünya ayağa kalkar, siyahsa tüm medya aptallaşır.
Pek çok sosyal etkinlikte ve bazı etkinliklerin düzenlenmesinde, bazı durumlarda ise haberlerin yayılmasında kullanılan sosyal medya kanalları, bugünlerde önce Ukrayna-Rusya Savaşı, ardından da İsrail’in Gazze’de yaptığı soykırımla gündeme geliyor. Ancak Ukrayna’daki savaşın en ağır sonuçlarını yaşayan sarışın ve yeşil gözlü çocuklar, savaşın ne kadar korkunç bir şey olduğunu tüm dünyaya duyururken, koyu tenli ve siyah saçlı çocuklar -istisnalar da olsa- şiddete maruz kaldı. Tarihte eşine az rastlanan bir vahşete sahip soykırım. Sessiz kalabilirsin.
Peki Ukraynalıların sosyal medya kanalları varsa, Rusların sosyal medya kanalları, İsrailli bebek katillerinin sosyal medya kanalları varsa, soykırıma uğrayan Filistinlilerin ve zulmünü dünyaya haykırmaya çalışanların sosyal medya kanalları yok mu? kanallar?
Konvansiyonel medyadan başlayalım: Gazze’de öldürülen 40’tan fazla gazetecinin haberini neden Batı Medyasında okumuyoruz, görmüyoruz? Gazze’de bombalanan binalarda, hastanelerde, sokaklarda katledilen o sevimli bebek ve çocukları neden görmüyoruz?
Peki ya bize sonsuz bir özgürlük alanı sağladığını düşündüğümüz sosyal medya platformları? Bu bize bağlı değil mi? Neden bu sefer dünyayı uyandıramıyoruz?
Her evde, her sokakta, her köşede izleri görülen bu soykırımın görüntüleri neden ilgili medyanın algoritmik tasarımı sayesinde filtreleniyor, gölgeleniyor ya da hep arka planda kalıyor?
ShadowBan nedir?
Gizli yasaklama, hayalet yasaklama, yorum gölgeleme veya aralığın azaltılması durumunda kullanılır. Gölge Yasaklama Bu, bir kullanıcının veya içeriğinin çevrimiçi bir topluluktan tamamen veya kısmen engellenmesi anlamına gelir; böylece kullanıcı, yasaklandığını hemen fark etmez. Gerçekleri dünyaya duyurmadaki en büyük sorunumuz bu. Görseller analiz ediliyor ve filtreleniyor, kelimeler ve etiketler seçilip gölgeleniyor, hesaplar kilitleniyor ve gönderiler siliniyor.
Şu ana kadar yazdıklarım farkında olmadan maruz kaldığımız kısıtlamalardır, bariz olanlar da var: Bot hesap dediğimiz tek bir kullanıcı tarafından yönetilen binlerce hesapla Hamas ve Filistin aleyhine yapılan paylaşımlar ön plana çıkarılırken, İsrail Bakanlığı da Dışişleri Bakanlığı ayrıca Google tarafında hem doğal SEO hem de Adwords bazlı çalışmaktadır. . Avrupa Birliği sosyal medya platformlarını uyardı, onlara ayın 25’ine kadar süre verdi ve bu sahnelerin yayılmaya devam etmesi halinde para cezası uygulanacağını duyurdu.
Özetlemek:
İçerik kaldırılıyor
İsrail, Filistinlilere yönelik soykırımın sosyal medya platformlarından kaldırılması için çalışıyor. ABD ve AB Komitesi ilgili sosyal medya platformlarına sürekli tehdit ve ültimatom veriyor.
Hesaplarınız askıya alınıyor
İsrail, Filistinlilerin yaşadığı insan hakları ihlallerini sosyal medya platformlarından askıya alıyor. Hatta konuyla ilgili çarpıcı yayınlar yapan gazetecilerin, sosyal medya fenomenlerinin ve sıradan vatandaşların hesapları bile askıya alınıyor.
Sosyal medyada hashtag savaşları
İsrail’i destekleyen en popüler hashtag’ler arasında İsrail hükümeti tarafından desteklenen #IsraelUnderAttack, #HamasisISIS ve #HamasMassacre yer alıyor.
#FreePalestine (Özgür Filistin), #GazaUnderAttack (Gazze saldırı altında) ve #FreeGaza (Özgür Gazze) her türlü engele rağmen Filistinlilere destek vermek için paylaşılan en bilinen hashtag’ler arasında yer alıyor.
instagram
Twitter
Facebook
LinkedIn
Bu makalede öne sürülen fikir ve yaklaşımlar tamamen yazarların orijinal niyetleridir ve Onedio’nun yayın politikalarını yansıtmayabilir. ©Onedio
sarkisla-haber.xyz